Projekt: Žičano pletivo

Zicano pletivoProjekt: ŽIČANO PLETIVO

Postoje različite izvedbe žičanih pletiva, koje mogu dolaziti u pocinčanim i plastificiranim varijantama. Raspon dimenzija, otvora oka i debljine žice je veliki, a njegova primjena može se naći u industriji, domaćinstvu, stočarstvu i zaštiti.

Univerzalno zicano pletivoUNIVERZALNO PLETIVO

Ono pletivo koje je nama svima najpoznatije je univerzalno pletivo – ili popularno i laički zvana žičana ograda.

Univerzalno pletivo se izrađuje od pocinčane žice i od pocinčane+plastificirane žice.

Standardni otvor oka (četverokutni) kod pocinčanog pletiva je 60×60 mm, a kod plastificiranog je 50×50 mm.

Standardna debljina pocinčane žice je 2,0 i 2,24 mm, dok to kod plastficirane žice iznosi 1,9/2,30 mm.

Standardne visine univerzalnog pletiva iznose 1000, 1250, 1500 i 2000 mm. Uz napomenu da se univerzalno pletivo koristi i za teniske terene i tada se ono izrađuje od pocinčane žice 2,24 i pocinčane+plastificirane žice 1,9/2,3 mm, otvora oka 45×45 mm, a visine 3000 mm ili visine po narudžbi. Također postoji mogućnost izrade visine univerzalnog pletiva od 500 do 5000 mm, te otvora oka od 3 do 150mm.

Univerzalno pletivo dolazi u rolama po 25 metara za dimenzije oka od 20 do 150 mm, a za dimenzije oka ispod 20 mm po 10 metara.

Za postavljanje univerzalnog pletiva potrebno je slijedeće:

 1. žica za napinjanje,
 2. stupovi (postoje pocinčani stupovi, vruće cinčani od čeličnog lima stupovi, inox stupovi, betonski, drveni, plastični stupići),
 3. natezači žice,
 4. natezni vijci.

Kod napinjanja pocinčanog pletiva koristi se žica debljine 2,80 i 3,10 mm.

Kod napinjanja plastificiranog pletiva korisit se žica debljine 3,30 mm.

Natezači mogu biti ili pocinčani ili pocinčani sa dodatnom plastifikacijom.

Kao dodatni pribor ponekad se koristi pocinčana ili plastificirana bodljikava žica.

Ukratko ćemo tu navesti gdje se mogu naći stupovi za ogradu sa žicom:

 1. drveni stupovi –

http://www.pilana.hr

vinarija-sipek.com

 1. pocinčani stupovi –

http://www.strojarstvo-branilovic.com

art-metali.hr

 1. stupovi od vruće cinčanog čeličnog lima

http://www.strojarstvo-branilovic.com

 1. plastični stupići

plastika-mikulec.hr/proizvodi.html

 1. inox stupovi

http://www.tofrado.hr

 1. betonski stupovi

http://www.samoborka.hr

http://www.stunjek.hr

Rabitz pletivoRABITZ PLETIVO – ARMATURA ZA GLAZURE

Rabitz se može naći kao pletivo i kao ploča.

Rabitz pletivo može biti pocinčano, koje se onda izrađuje od pocinčane žice debljine 0,8 mm, otvor oka 10X16 mm, a širine 1000 mm. Dolazi pakirano u rolama od 25 metara.

Rabitz pletivo može biti punktirano odnosno zavareno, i izrađuje se od pocinčane žice debljine 0,65 mm, otvor oka 12X25 mm, a širine 1000 mm. Dolazi pakirano u rolama od 50 metara.

Rabitz ploče pocinčane/+PVC punktirane izrađuju se od žice debljine 2,00 mm, otvor oka je 50×50 mm, i dolazi u dimenzijama ploče 1000X2000 mm.

Merkur pletivoMERKUR PLETIVA

Merkur pletiva su pletiva sa šesterokutnim okom, koje je pocinčano nakon pletenja i izrađuje se od žice promjera 0,7 – 1,0 mm, s otvorom oka od 13X13 do 50X50 mm. Dolazi pakirano u rolama od 50 metara, s garancijom na koroziju od 10 godina.

Merkur pletivo se javlja kao pletivo koje je tri puta pocinčano, što znači da se izrađuje od pocinčane žice koja se nakon pletenja još dodatno štiti od korozije pocinčavanjem. Namjena ovog pletiva je kod uzgajališta malih životinja, zaštite sadnica i voćaka, te za izradu vrša.

Merkur pletivo se ože naći i kao pocinčano + plastificirano, odnosno izrađeno od pocinčane žice koja se nakon pletenja plastificira. A primjenjuje se kod izrade kaveza za kućne ljubimce i za zaštitu od ptica.

Agrisald pletivo AGRISALD PLETIVO

Agrisald pletivo je punktirano pletivo od pocincane žice. Promjer žice ide od 0,9 – 2,0 mm, a  otvor oka kreće se od 12,7X12,7 do 76X50,8 mm. Garancija na koroziju je i kod ovog pletiva 10 godina.

Primjenjuje se u graditeljstvu te kod izrade kaveza za manje životinje kao što su zečevi i pilići.

Esafort pletivoESAFORT

Esafort pletivo je punktirano pletivo koje je tri puta pocinčano nakon punktiranja, čiji promjer žice iznosi od 0,6 – 2,05 mm, otvor oka se kreče od 6,3 x 6,3 do 50,8 x 50,8 mm. Dolazi pakirano u rolama od 25 metara s garancijom na koroziju od 10 godina.

Esaplax pletivoESAPLAX

Esaplax je punktirano pletivo od pocinčane žice, prevučeno sa PVC oblogom u tamno zelenoj boji, nakon punktiranja. Promjeri žice kreće se od 1,1 – 2,5 mm, otvor oka je u rasponu od 12,7 x 12,7 do 76,8 x 50,8 mm. Primjenjuje se u izradi kaveza za životinje. Dolazi u rolama od po 25 metara s garancijom na koroziju od 10 godina.

Farmersko pletivo FARMER PLETIVO

 

Farmer pletivo je pleteno pocinčanom žicom, čija rubna žica je promjera 2,5 mm, dok su ostale žice promjera 2,0 mm. Ono što je karakteristično za ovo pletivo je to što otvor oka raste sa visinom, dok su vertikalne žice razmaknute 150mm. Dolazi pakirano u rola od po 50 ili 100 metara. Upotrebljava se za ograđivanje pašnjaka i uzgajališta divljači. Farmer pletivo se postavlja bez upotrebe zateznih žica.

Combiplax pletivo COMBIPLAX

To je punktirano pletivo od pocinčane žice prevučeno sa PVC oblogom. Promjer žice je ili 1,7 mm ili 2,1 mm. Otvor oka kreće se u rasponu od 60 x 50/75/75/100 mm. Pakirano je u roli od po 25 metara s garancijom na koroziju od 10 godina.

Pletivo za cvjetnjakePLETIVO ZA CVIJETNJAKE

Tu spada pletivo od pocinčane žice prevučeno sa PVC oblogom u tamno zelenoj boji. Kod tog pletiva promjer horizontalnih žica je 1,5 odnosno 2,0 mm, a promjer vertikalnih žica je 2,0 odnosno 3,0 mm. Pakira se u role od po 25 metara s garancijom na koroziju od 10 godina.

Stiplax pletivo STIPLAX

Stiplax je punktirano pletivo od pocinčane žice prevučeno sa PVC oblogom u tamno zelenoj boji. Promjer žice je ili 2,7 ili 3,2 mm, a otvor oka je 50 x 50 mm. Pakira se u rolama od po 25 metara i garancija na koroziju je 10 godina.

 

Decoplax pletivo DECOPLAX

Punktirano pletivo od pocinčane žice prevučeno sa PVC oblogom u tamno zelena Ral 6005 boji. Promjer rubne žice je Ø 2,2 / 2,6 mm, a promjer unutarnjih žica Ø 2,0 / 2,4 mm. Rola sadrži 25 metara i garancija na koroziju je 10 godina.

Žičane tkanine  ŽIČANE TKANINE

Žičane tkanine se izrađuju od pocinčane, prokromske, aluminijske, mesingane i poli-propilenske odnosno PVC žice. Dimenzije žica su od 0.05 do 0.90 mm promjera, te otvora oka od 0.08 do 7.57 mm. Visina tkanine u rasponu je od1000 do 1500 mm.

Žičane tkanine imaju široko područje primjene, upotrebljavaju se u prehrambenoj, kemijskoj, farmaceutskoj, naftnoj, automobilskoj industriji, industriji gume, plastike za ekstrudere, izrade filtera, građevinarstvu, brodogradnji, vodoopskrbi, poljoprivredi, pčelarstvu, domaćinstvu, ekologiji, za dekoraciju, za zaštitu od insekata, kao fina sita i drugdje.

Tkana pletivaTKANA PLETIVA

Tkana pletiva se javljaju kao standardna i vanstandardna tkana pletiva.

Standardna tkana pletiva izrađuju se od polutvrde svjetlovučene žice. Isporučuje se u pločama dimenzija 1000×2000 mm. Primjenjuju se kod izrade ograda, pregradnih stjena i slično.

Vanstandardna tkana pletiva izrađuju se od žice debljine 1.2 do 8.00 mm, te otvora oka od 3 x 3 do 100 x 100 mm. Dimenzije se izrađuju prema zahtjevu kupaca.

VIBRO SITO
Vibro sita mogu biti okovana ili neokovana.

Neokovano vibro sito Neokovoana vibro sita izrađuju se od patentirane žice debljine 1,2 do 8,0 mm, te otvora oka od 2,5 do 100 mm, a primjenjuju se kod separacije kamena, pijeska i šljunka, te za prosijavanje žitarica, ugljena i drugih krutih medija kod kojih je potrebna separacija određenih granulata.

 Okovano vibro sitoOkovana vibro sita okivaju se u nekoliko standardnih varijantili prema zahtjevu kupca.
Obično se izrađuju:

 • jednodjelno ili dvodjelno pojačanje s rubom za natezanje od lima debljine 1,5 do 1,0 mm zakovano zakovicama
 • metalni okvir od lima debline 1,5 do 2,5 mm (npr. mreža za svinjogojstvo)

Istegnuti metali  ISTEGNUTI METALI

Istegnuti metali izrađuju se od toplo valjanog, aluminijskog ili prokrom lima, a primjenjuju se kod izrade ograda, pregrada te za izradu gaznih rešetki.

Korisni linkovi:

http://www.univerzal.hr

http://www.metalprodukt.hr

http://www.prometall.at

http://www.arma-adria.com/pletivo.htm

http://www.tvrtke.com/pauk-zicano-pletivo,PID-8,MF-74049.aspx

http://www.itpp-zagreb.hr

http://www.ndusluge.hr

http://www.zajec.hr/

pletivo-zagreb.bonitet.hr

http://www.kedo.hr/metalni.php

http://www.pletex.hr

http://www.pletivo.hr

http://www.metalproizvod.com

art-metali.hr

http://www.sumoopskrba.hr

http://www.betafence.hr

Advertisements
This entry was posted in Projects and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s